Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

Ya! begitulah tajuknya. Aku akan melaporkan sedikit berita yang aku kumpul menggunakan handphone cabuk aku ini. Ok, mari kita mulakan. Aku dapat tahu apabila aku melayari laman web penyedia DSL disini, muncul notis mengatakan talian internet 19 Disember mengalami masalah.

Jaringan komunikasi antara Timur Tengah dan Eropah terganggu selepas tiga kabel fiber optik dasar laut antara Mesir dan Selatan Italy di Laut Mediterranean telah mengalami kerosakan.

alex

Semua kabel ini membawa lebih daripada 70% traffic antara Timur Tengah, Eropah dan Amerika.

Banyak sebenarnya nak cerita, tapi oleh kerana masa tidak mengizinkan, cuba kalian semua baca kat sini :

  1. Mideast ‘Net Access Damaged as Cables Cut
  2. Three Out of Four Undersea Cables Connecting Internet Traffic Between the Middle East and Europe Have Been Cut
  3. Severed Cables in Mediterranean Disrupt Communication

Bumi ni penuh dengan kabel-kabel yang menyambungkan  internet. bayangkan juga jika berlaku bencana, apakah akan berlaku?

kabel-dunia

Senarai nama kabel yang berada di muka bumi dan dasar laut. Daripada pemerhatian aku berdasarkan IP, hanya 5 Server utama di Benua Africa berfungsi dengan baik. Server di Mali, Kenya, dan tiga di Selatan Africa.

kabel-dunia2

Disebabkan perkara ini terjadi, ekonomi dan politik juga menjadi tidak menentu. Jadi  ingatlah, semua ini ketentuan Illahi. Tiada siapa boleh menghalang kehendakNya. Selamat Tahun Baru Islam aku ucapkan kepada semua..

p/s : Ap yang aku merapu ni? adehh. berguna juga handphone cabuk ni, sayang aku kat dia.


  • haha..tak sempat aku nak tulis, hang dah tulis dulu…

  • cis, selamba jek ko buat entri selamba serius. haha.

  • Ahmad Rushdi

    erk! ye ke aman.. ingat nak tulis hari kejadian, tenet kat enset pun slow.. hehe

    affuan.. ye ke.. saja ja malas nak mikir nak tulis panjang2.. haha.. kalo rosak la kabel2 tu semua.. hantar surat guna burung laa.. haha

  • adekah kelesuan inet di mesia di sebabkan benda ini? huuu! tm patut bg rebate. yeahhh! harus. dec harus direbet!

  • minggu lepas la ni.. 2 hr ja xda internet. pastu ada balik.. tp slow la..

    jd, internet ni bukan diambil di satelite la.. kena guna cable gak.. m..