Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

Sejak Ubuntu Lucid dilepaskan, aku kembali menggunakan Ubuntu setelah beberapa lama meninggalkan Ubuntu dan juga Gimp. Sebelum ini aku menggunakan Microsoft Windows 7 dan Adobe Photoshop versi rompak 🙂 maklumlah, tidak mampu untuk mendapatkan lesen yang beribu ringgit harganya itu.

Gimp

Gimp Export

Ini screenshot dari GNU Image Manipulation Program (Gimp). Kini menyokong Single Windows Mode.

Pidgin

Pidgin

Aku masih menggunakan Pidgin untuk berinteraksi dengan sahabat Yahoo Messenger. Empathy IM Client masih tidak selesa bagi aku, mungkin sedikit masa lagi aku akan cuba beralih menggunakan Empathy.

Aku bersama Adib bergurau senda cuba mengubah suai gambar menggunakan Gimp ini. Inilah hasil yang kami lakukan, kami adalah pengguna baru Gimp.

Zoom

Zoom

Zoom – Caranya hanya ke Filter > Blur > Motion Blur. Pada Blur Type pilih Zoom, dan adjust ikut kesukaan anda.

Stamp

Stamp

Stamp – Ini hanya menampal dari gambar Original. Menggunakan fungsi Clone dengan scale yang kecil supaya nampak lebih real.

Original

Kim Shaw and wife Jennie watch floodwaters from the swollen Loosahatchie River encroach on their front lawn in the Waverfly Farms area south of Millington, Tennessee, Sunday, May 2, 2010. (AP Photo/Lance Murphey) #

Di atas adalah gambar asli. Kami hanya membuang papan tanda STOP tersebut. Tentu anda semua pelik, kenapa papan tanda berada di dalam sungai 😀 haha.. Sebenarnya adalah kawasan jalan yang ditenggelami air. Gambar mangsa banjir di Selatan Millington, Tennessee. Kami ambil gambar ini di laman Bigpicture Boston.com

Itulah serba sedikit asas yang perlu anda tahu ketika menggunakan Gimp. Ubuntu dan Gimp adalah percuma! hehe..


  • penah try Gimp sblom ni.. tp rasa kekok sebab dh terbiasa pkai photoshop..

    pkai ubuntu senang ke susah? teringin nak pkai ubuntu tp tak reti.. 🙁

    • admin

      hehe.. ubuntu mudah je. taklah susah sngt pun. Guna la dulu. nanti reti laa.. 😀

      • takut2 lagi nk guna.. semalam dah siap donlod, siap burn ubuntu 10.04.. tp takut nk pasang.. haha.. org ckp ubuntu ni lebih kurang mcm Mac.. yeke?

        • admin

          pasang je, jgn takut. Ubuntu baru ni lebih kurang la ngan Mac. hehe

  • wah.. cantik gak ubuntu lucid ni. ala mac os x leopard pun ada gak. hehe

    aku pun nak try jugak guna ubuntu kat netbook. tunggu version netbook nye la kot keluar..

    • admin

      memang cantik, setelah beberapa penambahan. haha..

      Versi untuk netbook memang dah ada la. download la. hehe..

  • hehehe….keluar jgk post nih..walaupon duk melayan kepanasan musim bunga nih….sempat juga duk belek2….heheeh…

    • admin

      hehe.. biasa la. dok ngan hg gila sikit.. haha..

  • cun..kayuh slow nnti pandai le 2..ekeke

    • admin

      haha.. pandai dah la ni. pandai merosakkan gambar.. keke..

  • Pingback: Tweets that mention Masih Mempelajari GIMP | Ahmad Rushdi Dot Com -- Topsy.com()