Ahmad Rushdi

Percuma Laptop Acer Aspire One Untuk Anda!

Klik Untuk Maklumat Lanjut Contest

Jom kita selidik sedikit tentang bahasa. Sering kita lupa akan bahasa kita sendiri, yang kita tahu hanya bercakap. Tetapi maksud dan tatabahasa kita masih tidak tahu.

Jadi, pada kali ini aku akan huraikan tentang perkataan ‘percuma’ mengikut kamus dewan.

Maksud Percuma :

  1. Tidak ada faedah­nya (gunanya, manfaatnya), sia-sia: ~ emak berkata begitu; bukan main marahnya apabila mendapati tindakannya percuma belaka;
  2. Tidak dikenakan bayaran, tidak perlu membayar: kelas yg dianjurkan oleh kesatuan itu dibuka dengan ~;

Pada kali ini aku ambil pada maksud kedua. Iaitu tidak dikenakan bayaran, tidak perlu membayar. Ayat yang boleh digunakan adalah seperti berikut : “Denaihati menawarkan laptop Acer Aspire One percuma untuk peserta yang memenangi contest Hidup Untuk Memberi.”

Dalam bentuk fakta “Kita bernafas menggunakan gas oksigen yang disediakan secara percuma oleh Allah”

Dalam bentuk soalan “Adakah barang ini diberi percuma sekiranya saya menyertai pertandingan ini?”

Sudah faham? sebenarnya amat mudah untuk memahami perkataan percuma ini. Cukuplah sekadar 1 perkataan pada kali ini. Jangan lupa ya! banyakkan latihan menulis ayat-ayat selain contoh yang diberikan. Sesuai untuk pelajar yang akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan juga STPM. InsyaAllah, soalan berkaitan percuma akan terbit pada tahun ini :D

Oh ya! hampir terlupa. Anda ingin menang hadiah laptop  Acer Aspire OneDenaihati dengan semangat Hidup Untuk Memberi menyediakan 2 buah laptop Acer Aspire One untuk dimenangi oleh blog yang layak. Contest ini terbuka kepada semua blog yang ada di dunia ini.

Hanya tiga (aku tambahkan syarat pertama) sahaja syarat yang dikenakan kepada blog yang berminat untuk menang Acer Aspire One :

  1. Perlu mempunyai sebuah blog bagi membolehkan diri anda layak untuk menyertai contest ini.
  2. Mendaftar untuk menjadi peserta dengan membuat entri bebas tentang contest dan tinggalkan komen penyertaan diruang komen, link penyertaan di CommentLuv dan jangan lupa masukkan ayat saya tahu contest Hidup Untuk Memberi dari blog : contoh saya tahu contest “Hidup Untuk Memberi”dari blog http://denaihati.com. Masukkan http://www.ahmadrushdi.com jika anda mengetahui contest melalui blog ini.
  3. Follow @ http://twitter.com/denaihati
  4. Follow @ http://facebook.com/denaihati

Mudah bukan syaratnya? Apa lagi, jom kita sertai! tidak perlu keluarkan sebarang modal, hanya tulis entri bebas. Usaha sehingga tamat contest. Anda mungkin seorang yang bertuah yang mungkin memenangi laptop Acer Aspire One dengan percuma.

Pss : Saya tahu contes “Hidup Untuk Memberi” ini dari blog Denaihati.

Categories: contest

Protests Turn Deadly in Thailand » « Adobe Browser Lab

7 Comments

  1. Terima kasih join contest.

  2. salam..ma3l nak join leh x…agak x paham la.

  3. erm. macam2 skang ni..

    itu free ini free.. mana ada dunia free la ni. semua kena bayar.

    bayar tak semestinya guna duit. bagi masa dan tenaga tu bayar jugak.

    selamat berjaya… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Copyright © 2014 Ahmad Rushdi

Up ↑