Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

Ubuntu Desktop*

  1. Lama sudah aku menggunakan Ubuntu, sejak 2006.
  2. Pertama kali rasa versi 6.10 kalau tak silap.
  3. Susahnya nak guna. Bila lama dah guna jadi biasa dan senang.
  4. Versi paling seronok aku guna adalah versi 10.04. Versi sebelum datangnya Unity.
  5. Unity bagi aku, masih gagal sehingga keluaran versi terbaru 12.10. Aku beralih ke Xubuntu.

Fedora 17

  1. Kerana kecewa dengan Unity, aku beralih ke Fedora.
  2. Sebelum ini langsung tidak sentuh Fedora, hanya mencuba beberapa distro percuma lain.
  3. Setelah mencuba Fedora 17 – Gnome 3 dan xfce. Mantap dan stabil.
  4. Kejayaan Fedora mungkin sokongan dari Redhat.
  5. Fedora adalah distro terbaik pernah aku guna, sama ada Gnome atau xfce.

Windows 8

  1. Windows 8, membuatkan aku meninggalkan Fedora.
  2. Ringan dan ringkas, aku suka.
  3. Semua akaun nak ‘connect‘, bukan semua orang suka tau!
  4. Sebab apa aku guna? Murah! haha 😀
  5. Kalau dah install update, 2 hari baru dia restart. Tak seperti sebelum w7, asyik kena postpone, benci!

* Unity buat masa sekarang ini masih gagal juga nautilus pada Ubuntu juga tidak memuaskan.


  • Lama betul tak sentuh Linux, rasa rindu pulak. Last sekali sentuh linux ialah dengan Centos 4.0. Masa tu kerja dalam bidang IT, keluar masuk tidur bangun dalam data center di Cyber Jaya adalah rutin dan makanan harian …

  • baru sahaja install windows 8, awesome. tp still tak banyak apps yg menarik. maklumlah, tak ramai sgt developer windows jika dibandingkan dengan android, linux dan ios.

  • Sy baru install windows 8.. Windows 8 nie bagus guna monitor yang touch screen dan tablet..kalau standard punya pc nampak kekok sket guna sebab kene search program x macam windows2 sebelum nie yang kita just select list..huhu

    Apa2 pun memang awesome la…lain dr previous version..lama2 guna dah x kekok dah 😛

  • windows 8 murah ke? Berapa harga? Dah ada yang pirate ke

  • alhamdulillah…akhirnya dpt jumpa jg blog yg bkongsi ilmu yg dicari…..terima kasih…..

  • Dah lama aku x guna ubuntu sejak habis U dulu.. ntah masih ingat lagi ke tak? thanks atas perkongsian ini. ;p

  • dulu saya pun pakai ubuntu.. tapi sekarang dah tukar…

  • sama kita, sudah tukar pada win 8.. ringan dan pantas.. 🙂 walaupun metro start tak biasa guna lg.. huhu

  • xpernah lngsung guna n dqa psal fedora pnh guna ubuntu,win n mac jer..best ker fedora per kelebihan len

  • Pelik-pelik juga nama perisian ni..uBuntu laa..serius blom pernah dengar nama ni sebelum ni, Apapun thanks admin sebab bagi pendedahan benda-benda mcm ni…lepas ni nak tau informasi pasal u buntu pulak

  • Saya belum lagi memakai ubuntu