Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

The story of a 14-year-old hoping to impress his teachers with a homemade clock who ended up in handcuffs instead turned Ahmed Mohamed into an instant celebrity. Police have decided not to file “hoax bomb” charges against Ahmed, but social networks are still seething with outrage over the egregious treatment of a person of color simply wanting to participate in technology.

Along with the outrage, however, has come an outpouring of support from technology’s biggest names.

“Ahmed, if you ever want to come by Facebook, I’d love to meet you,” Facebook CEO Mark Zuckerberg wrote in a post that went up on his personal page today. “Keep building.”

Marc Andreessen, co-founder of prominent Silicon Valley venture capital firm Andreessen Horowitz, tweeted a sly joke about the potato clocks he hacked on as a kid before turning his Twitter feed into a supportive retweet storm.

From its Science Fair account, Google tweeted that it would save Ahmed a seat at the show (and urged him to bring his clock).

Master tweeter Aaron Levie, CEO of enterprise cloud company Box, also extended an invitation.

Source : read more at wired.com

Great Ahmed, keep building! #IStandWithAhmed

LINK

Selamat hari Guru!

Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita.

Dokumen tersebut yang dikenali sebagi Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

Petikan dari Portal Rasmi hari Guru.

16 Mei merupakan tarikh yang telah ditetapkan untuk Hari Guru. Teringat aku semasa di sekolah dulu, sambutan hari guru memang meriah. Sambutan setiap tahun. Ditambah dengan program guru bersama pelajar dalam pelbagai acara. Antara yang menarik minat aku adalah dalam permainan bola sepak. Bayangkan guru-guru yang jarang bermain bola di ajak oleh anak murid, dengan keadaan guru pula perut masing-masing ke depan. hehe. Guru lelaki lah. Gelagat guru dapat kita lihat ketika ini, walaupun garang ketika mengajar, tetapi lemah lembut dalam menyemai ukhwah sesama pelajar. Seronok!

Ketika di sekolah rendah, aku sebagai seorang pengawas, telah diberi kejutan semasa perhimpunan supaya mendapatkan sebatang pen yang telah ditulis dengan nama guru. Jadi, carilah guru tersebut dan sampaikan pen sebagai hadiah hari guru. Kebetulan ramai guru baru, aku juga masih belum kenal semuanya. Perasaan gementar menyelubungi 😀 . Dalam hati, memohon doa kepada Allah, “Ya Allah.. berilah aku dengan nama guru yang aku kenal.” Pengawas dijemput ke depan, diberi 1 pen seorang. Fuh! leganya hati, nama tercatit merupakan guru yang menjadi idola, guru kesayangan dan aku kenal sangat. Mulalah misi mencari guru tersebut. Setelah menjumpai, pen diberi, ucapan Selamat Hari Guru disampaikan. Dibalas dengan terima kasih, senyuman manis dan ucapan semoga berjaya dan menjadi pelajar cemerlang.

Aku masih ingat dan rindukan guru-guru. Walaupun tidak dapat menghubungi semua mereka. Aku harapkan doa daripada mereka supaya aku menjadi seorang insan yang cemerlang dan berguna.

Aku ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua guru di Malaysia, khususnya Guru-guru yang pernah mengajar aku di Pasti Kepala Bukit, Sekolah Rendah Kebangsaan Siputeh,  Sekolah Menengah Agama Nahdhah Hasanah. Semoga dengan ajaran kalian semua ilmu aku diberkati. tidak lupa juga kepada Cikgu bat. hehe ~

LINK

Syeikh Muhammad Sayyed Tantawi

Syeikh Al-Azhar, Dr Muhammad Sayyed Tantawi meninggal dunia hari ini (Rabu) pagi di Arab Saudi akibat serangan jantung pada usia 82 tahun. Al-fatihah..

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ [١] الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ[٢] الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ [٣]مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ [٤] إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ [٥] اهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ [٦] صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ

LINK

Aku mungkin agak terlambat mengetahui hal ini, Infomalaya ditutup pada ulangtahun ke 3. Jangan tanya aku apa-apa pasal hal ini, aku terkejut dan tengah sedih ni. Mesej yang dipaparkan ketika aku melawat infomalaya :

Setelah 3 tahun berada di persada internet, mungkin inilah masa untuk blog ini mengundurkan diri. Terima kasih kepada para penulis yang telah bersusah payah tanpa mengharapkan bayaran dan ucapan terima kasih pun selama mereka berada di sini.

Berkenaan entri awal sebelum ini iaitu sambutan ke-3 InfoMalaya dot com, CUMA ada tiga insan(Abrar, Ahmad Rushdi, dan Aman Firdaus) yang menulis tentang blog picisan ini di blog mereka. Terima kasih diucapkan. Terharu jugak bila ada orang yang menghargai apa yang kami buat.

Kepada Azraai, Arynet, Junaidix, Awqi_zar, Affuan, IrfanJani dan MK, maaf dipinta atas tindakan yang terburu-buru ini. Ribuan terima kasih diucapkan kerana sanggup menghulurkan tangan untuk memajukan InfoMalaya. Cuma, buat masa sekarang, eloklah kita tumpukan perhatian pada kerjaya masing-masing dahulu. Sampai satu masa yang sesuai, InsyaAllah kita akan bangun kembali.

Sampai bertemu lagi, InsyaAllah… — Mohd Huzairy aka Bat InfoMalaya

Sebab kenapa Infomalaya ditutup tidak diketahui. Berdasarkan pemerhatian aku sejak kebelakangan ini, banyak kemungkinan kenapa Infomalaya ditutup, biarlah ianya menjadi rahsia Ketua Editor. Aku selaku penulis disana Editor Kanan memohon MAAF kepada semua berkenaan hal ini. Serius, aku rasa bersalah.

LINK

Bukan sekadar blog..

Itulah slogan yang digunakan di awal penubuhan oleh pembangun infomalaya, iaitu saudara Mohd Huzairy. Aku juga pembaca blog tersebut sejak ditubuhkan pada awal 2006. Aku rasa blog ini mempunyai prestasi yang tinggi dalam menyampaikan ilmu berkaitan teknologi dan keadaan sekeliling kita yang tidak suka kepada gosip-gosip hiburan. Satu blog yang menarik minat aku untuk bersama infomalaya ~cheewah. Dari sekecil-kecil blog, kini infomalaya gah di mata penulis blog lain.. hehe..

Seterusnya aku memohon untuk menjadi penulis di situ, apa yang aku nak tumpukan adalah berkaitan pembangunan web, pada awal penglibatan. Rasa banyak ingin menulis mengenai Joomla. Setelah mula menulis, aku rasakan apa yang aku nak sampaikan mungkin kurang menarik minat pembaca yang tidak mengetahui selok belok joomla yang kurang popular ketika itu. Penulis yang masih kekal sehingga kini adalah Bat, Azraai, Arynet (aku), Junaidix, Awqi_zar, Affuan, Irfan dan MK.

Apa yang aku nak dari infomalaya ialah kekal konsep penulisan yang mudah dan berkesan, dengan paparan blog yang menarik, tidak menganggu pengunjung. Walaupun aku jarang menulis disana, sebenarnya aku ingin kerap menulis, namun terdapat beberapa masalah yang tak dapat dielakkan.

Sekian ringkasan Infomalaya dari aku, Ahmad Rushdi.