Blog

Penyusuan Nabi Muhammad SAW

Sambungan daripada kelahiran Nabi Muhammad,  pada mulanya Nabi disusui oleh Suaibah hamba wanita Abu Lahab selama beberapa hari. Kemudian Abdul Muthalib memberikan cucunya yang paling disayangi itu kepada  seorang ibu susu yang datang dari kampung seperti kebiasaan bangsa Arab. Bangsa Arab lebih senang untuk meyusukan anaknya kepada ibu susu dari kampung kerana keadaan di kampung udaranya lebih bersih untuk pertumbuhan anak kecil. Di samping pengaruh kampung sangat baik sekali bagi pertumbuhan akhlak si bayi dan bahsa di kapung lebih fasih daripada bahasa kota.

Waktu itu ada beberapa wanita datang dari kampung Banu Saad untuk mencari pekerjaan menyusukan anak bayi. Wanita Banu Saad sangat terkenal dengan pekerjaan mereka yang satu ini dan terkenal dengan kefasihan bahasanya. Di antara mereka yang datang itu adalah Siti Halimah Sa’diayah. Siti Halimah datang kerana waktu itu kampungnya sangat terdesak. Pada umumnya para ibu susu itu mencari bayi dari keluarga kaya agar mereka mendapat upah yang besar. Pada mulanya setiap kali bayi Abdul Muthalib itu ditawarkan pada setiap orang, mereka selalu tolak termasuklah Siti Halimah yang pada itu juga mencari bayi dari keluarga orang kaya. Namun sayang, Siti Halimah tidak mendapat bayi orang kaya, kerana itulah beliau terpaksa menerima bayi Abdul Muthalib yang miskin dan yatim. (more…)

Read

Plantronics .Audio 628 USB Work In Xubuntu

Beberapa hari lepas, aku ada membeli headset Plantronics .Audio 628 USB. Untuk memudahkan aku membuat panggilan ke Malaysia dan juga bersembang di Skype. Kualiti dan prestasi memuaskan. Pada mulanya mempunyai sedikit masalah mikrofon ketika dijalankan pada sistem operasi Xubuntu. Setelah diteliti beberapa aplikasi perlu dimasukkan bagi penggunaan optimum.

Aku install Gnome Alsa Mixer dan masalah mikrofon selesai. Caranya – ke Software Center, kemudian taip dan cari Gnome Alsa Mixer dan klik install. Setelah selesai install ke Menu > Multimedia > Gnome Alsa Mixer. Pada paparan Gnome Alsa Mixer, klik pada tab USB Mixer. Pada paparan bahagian Mic tandakan pada Rec. Selesai. Mikrofon saya berfungsi dengan baik tanpa masalah.

Read

Orang Islam Di Myanmar Diperlakukan Dengan Kejam

Belum reda keadaan Umat Islam yang dibunuh dengan kejam di Syria. Kini berlaku pula kejadian bunuh dan siksa terhadap penganut Islam Rohingya di Myanmar.

Kami meninggalkan Myanmar kerana kami diperlakukan dengan kejam oleh tentera. Umat Islam di sana kalau tidak dibunuh, mereka akan disiksa.

Begitulah kata-kata seorang penganut islam yang melarikan diri bersama beberapa rakan  dari Myanmar dengan menumpang perahu tradisional. Berlayar dengan sedikit bekal. Ditambah pula enjin perahu yang mereka tumpang itu rosak, penganut islam Rohingya menderita di lautan.

Seorang warga etnis Rohingya tengah menunggu bantuan diluar sebuah masjid di Sittwe, Myanmar.

Akhirnya mereka ditemui oleh nelayan Aceh dalam keadaan lemah. Menurut cerita, mereka terumbang ambing omabk di lautan selama 20 hari. Mereka ingin pergi ke Indonesia, Malaysia, atau negara lain yang mahu menerima. Demi menyelamatkan diri dan akidah mereka rela kelaparan dan kehausan di tengah lautan. (more…)

Read

Kelahiran Nabi Muhammad S.A.W

Abdullah dan Aminah

Selama hidupnya Abdul Muthalib diberi oleh Allah sepuluh orang putera. Semua puteranya sangat disegani oleh bangsa Quraisy. Salah seorang putera Abdul Muthalib yang paling disayangi oleh beliua adalah Abdullah ayah Nabi Muhammad S.A.W. Setelah Abdullah cukup umur, beliau dikahwinkan dengan seorang puteri yang sangat terkemuka diantara kaumnya yang bernama Aminah.

Namun, sayang sekali kerana tempoh perkahwinan kedua insan itu tidak panjang. Sebelum setahun dari perkahwinan mereka, Allah telah memanggil Abdullah kembali kepadaNya. Tetapi sebelum Abdullah wafat, beliau sempat menyimpan benih suci dalam rahim ibunda Nabi. Selama dalam tempoh mengandung itu, ibunda Nabi sentiasa dalam mimpi tanda-tanda kebesaran bayi yang ada dalam kandungannya.

Kelahiran Nabi

Tepat pada hari Isnin tanggal 12 Rabiul Awal bertepatan 20 April 571M, alam semesta bergembira dengan kelahran seorang bayi suci yang akan menjadi Nabi akhir zaman. Sedang menurut ahli ilmu falaq Mesir, Mahmud Basya, kelahiran Nabi adalah tanggal 9 Rabiul Awal tahun Gajah, bertepatan dengan 20 April tahun 571M. Bayi suci itu tidak lain adalah Nabi kita Muhammad. Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muthalib bin Hasyim bin Abdi Manaf bin Qusaiy bin Kilaab bin Murra bin Kaab bin Luaiy bin Ghlaib bin Fihr bin Malik bin Madher bin Kinanah bin Khuzainah bin Mudrika bin Ilyas bin Mudhor bin Nizar bin Maad bin Adnan. Nasab Adnan berakhir dengan nasab Nabi Ismail bin Ibrahim A.S. (more…)

Read

Aktiviti Selepas Peperiksaan

Peperiksaan fasal pertama hampir berakhir, tinggal beberapa hari lagi. Menempuh hari di musim sejuk ini cukup menyiksakan, aku memang tidak tahan dengan kesejukkan, kurang lemak dibadan 😀

InsyaAllah jika umur panjang, aku akan cuba lakukan selepas tamat peperiksaan fasal pertama ini :

  1. Membuat satu tema wordpress untuk seorang kawan sebagai hadiah untuk web syarikat beliau, sempena perkahwinannya baru-baru ini. Sudah lama aku tidak menulis kod-kod, janggal sudah jari ini. Janji akan mula projek ini selepas peperiksaan.
  2. Menambah artikel Islamik dalam database localhost. Mungkin akan mewujudkan sebuah laman web jika ianya perlu kelak.  Ini merupakan projek persendirian. Dengan wujudkan projek begini, menggalakkan aku lebih membaca hehe..
  3. Sertai peraduan Melayubuntu, tutorial membuat grafik menggunakan Gimp. Ini hanya hobi bersama komuniti. 🙂

Harap dapat aku laksanakan dengan jayanya.

p/s :  Ingin menulis entri blog yang panjang-panjang berjela-jela, tunggu sikit hari lagi. haha..

Read

Peperiksaan Semakin Hampir

Alhamdulillah, masih ada blog ini. Walau telah lama aku tinggalkan dia. Kini aku kembali menulis. Semangat untuk menulis blog hilang, ada sebab-sebab tertentu. Tetapi apa yang boleh aku katakan disini, aku akan terus menulis blog ini. Semoga istiqamah.

Peperiksaan semakin hampir, ini jadual peperiksaan yang bakal aku lalui tidak lama lagi :

  1. Takhrij – 8/1/2012
  2. Tauhid – 11/1/2012
  3. Sirah – 15/1/2012
  4. Dirasat Asanid – 18/1/2012
  5. Khitobah – 22/1/2012
  6. Manahij Mufassirin – 24/1/2012

Harap lebih semangat membaca dan memahami semua ilmu, InsyaAllah.

Bersama Penulis Blog Mini Pavilion. Kiri - Ust Abdul Muin

Oh, ya. Ini gambar minggu lepas semasa Majlis khatam/penutup bacaan Syamail Muhammadiah di Masjid Sidi Ahmad Badawi, Tanta. Sebenarnya ingin promosi blog yang ditulis oleh Ust Muin, iaitu Mini Pavilion – kemaskini berita Palestin. Aku suka dengan Ust Muin sebab rajin update blog itu. Tetapi dikhabarkan kunjungan masih tidak memuaskan hati beliau (Ust Muin), jadi aku ingin membantu melariskan blog tersebut di mata dunia. *jangan marah naa Ust Muin* haha.. 😀

Read

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ATI Card Problem

How to fix Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ATI Card Problem? I’m running on ATI 4650 and AMD Athlon II. In 2D mode, open terminal type :
'sudo apt-get install fglrx-updates' and hit enter. Wait to finish.

Last, update driver using ‘additional drivers’. Restart.

Read

Memasang Butang Perkongsian Sosial Pada Blogspot

Untuk memasang pada wordpress telah siap, kali ini kita cuba untuk pengguna blogspot pula. Caranya mudah.

Butang Perkongsian Pada Blogspot

Pertama, di Dashboard Blogger sila ke Edit Html

Sebelum membuat sebarang perubahan, sila muat turun dan simpan tema lama anda. Apabila sudah selesai muat turun, ikut langkah berikut.

Pertama, masukkan kod dibawah ini antara <head> dan </head> :

<script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1' type='text/javascript'/>
<script src='https://apis.google.com/js/plusone.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://platform.twitter.com/widgets.js' type='text/javascript'/>

(more…)

Read

Memasang Butang Perkongsian Sosial Pada WordPress

Sudah lama aku tidak menulis kod. Keinginan itu kembali. 😀 . Jadi, dalam kesempatan sebelum waktu berbuka puasa ini aku cuba untuk memasang butang perkongsian Facebook, Google Plus One dan Twitter.

Butang Perkongsian Ringkas

Lama sudah ingin buat, cuma masa dan nafsu tidak mengizinkan. Pernah membaca di blog Mr Piratz dan tanpa berlengah lagi aku terus melayari blog beliau. Dapat juga kod untuk butang-butang yang nak di pasang tu. Aku cuba pasang, copy paste kod yang ada kat blog dia dan cuba untuk mengubah CSS. Apasal tak jadi ni. haha. Rupanya baru aku perasan, ada table disitu. Aku tulis semula kod yang aku inginkan supaya sesuai dengan tema wordpress aku dan tema blogspot. Terima kasih Mr Piratz untuk kod sebab memberi aku idea untuk dikongsikan semula. 😀

Aku pun dapat hasil yang aku inginkan. Kod-kod diubah suai mengikut selera aku dan blog ini. Jadi, aku ingin kongsi semula kod yang aku buat. Semoga berguna untuk orang lain. Langkah yang bakal aku tunjukkan ini untuk pengguna wordpress selfhost. (more…)

Read

Keajaiban Al-Quran Tidak Akan Hilang

Rasulallah s.a.w telah menyebut mengenai Al-Quran : “keajaibannya tidak akan hilang.” Oleh itu Al-Quran adalah baru pasa setiap masa dan mempunyai keajaibannya pada setiap masa. Ini kerana ia kalam Yang Maha Pencipta, Yang Maha Mulia, Yang Maha Bijaksana lagi Yang Maha Meliputi Ilmu PengetahuanNya Tentan semua benda.

Read

WordPress 3.2 – Wp-Includes

Sudah ramai blogger-blogger wordpress sedar perkara ini. Masalah dibogelkan oleh wp-includes, haha best betul tajuk. Azman Ishak juga menulis langkah mengatasi. 😀

Untuk wordpress :

  • Semua permission folder-folder dalam wordpress  perlu 755 atau 750.
  • Manakala fail-fail lain pula hendaklah disetkan kepada 644 atau 640.
  • wp-config.php pula perlu setkan kepada 600 untuk mengelakkan orang lain dalam server membacanya.

Jadi, jangan sesekali tetapkan permission kepada 777 untuk mana-mana folder atau fail. Ini tips untuk hosting yang kongsi-kongsi (shared hosting). hehehe. Wordpress sebenarnya bijak, sebab ia create sendiri permission untuk anda, bergantung kepada server.

Jadi, kepada pengguna wordpress self-host, tidak perlu risau. Ubahlah permission seperti yang telah dinyatakan diatas.

Dan pesanan dari saya, “Jagalah blog anda, kerana tiada satu pun sistem server yang selamat didunia ini. Cuma kita mengambil langkah berjaga-jaga.” Cewaahh.. sedap je pesan memesan nih..

Read

Hadiah, Exam Sudah Tamat

Kelmarin dapat hadiah senaskah buku “Ziarah ke Alam Barzakh” daripada Denaihati, dan hari ini exam sudah tamat. Boleh rehat sikit. 🙂

Read