Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

Assalamualaikum, kali ini saya hendak cerita sedikit tentang kedudukan blog ini. Satu ketika dulu, mungkin 2 tahun lepas. Blog ini mendapat lawatan yang agak tinggi, berjaya menaikkan google page rank 3 (PR3), ranking trafik alexa juga dibawah 1 juta.

Muncul satu ketika aku leka dan tidak bersemangat untuk meneruskan, bam! blog ini terus jatuh dan jatuh. Sekarang PR1, ranking trafik alexa juga 6 juta ++. haha.. ni yang tak suka ni. (more…)

LINK

Assalamualaikum, sebenarnya aku sudah lama tidak aktif menulis blog. Perasaan hendak kembali ke arena dunia blogger tetap ada, tetapi entah. Blog ini terabai begitu saja.

Dulu, ianya meriah. Setelah timbul si twitter dan facebook, segalanya berubah. ahhh!! ūüėõ

Tetapi aku tetap ingin meneruskan penulisan di blog ini. Aku ada tegur denaihati¬†dan bertanya bagaimana supaya semangat untuk terus menulis. Jawapan ringas beliau. (more…)

LINK

Perbualan ringkas di hening pagi selepas subuh, di laman facebook.

……

Ismail Naim : dari blog hg besaq sampai koi kecik dia punya width

Me! : tak paham. apa dia?

Ismail Naim : bentuk blog hg la. dlu aku tgok ada gak la bnyak ruang last skali

Me! : aku dok tgh ejas ni. nak kecik balik

Ismail Naim : kecik header pon dah xda hehe.. oww..

Me!¬†: blog hg pon, awat dok gheja tukaq theme ja (more…)

LINK

Ini merupakan sesi meluahkan perasaan, sila jangan terasa. Baca juga sebagai seorang yang kosong berkaitan internet.

Aku sudah menulis blog dengan nama domain sendiri sejak 2005, ketika itu baru aku kenal apa itu Search engine optimization (SEO). Alhamdulillah, dengan berkat kerajinan aku mencari apa maksud semua benda ini dahulu membuahkan hasil.

Aku telah mencuba bermacam-macam Content Management System (CMS) Script. Aku telah mencuba phpnuke, Joomla, drupal, dan banyak lagi. Boleh dikatakan aku boleh mengendalikan semua dari CMS ini, dari segi template, content, SEO dan sebagainya. Namun, aku telah beralih kepada Worpress. Ada juga dari segelintir rakan-rakan bertanya, “Kenapa kau tukar kepada wordpress? kenapa tinggalkan Joomla?”. Dulu aku memang minat kepada Joomla, segala selok belok Joomla aku kenal.

Jawapan dari aku, aku menggunakan WordPress kerana lebih mesra SEO, mudah dikendalikan, cara pemasangan yang mudah, script yang ringkas dan lengkap. Kenapa pula aku tinggalkan Joomla? Jawapan mudah dari aku, kurang mesra SEO. Kurang ya! bukan tidak. Joomla juga script yang terlalu compleks, walaupun boleh dikatakan expert. Agak susah bagi pengguna baru mencuba. Antara sebab lain aku tinggalkan joomla juga disebabkan rasa terkilan dengan Forum Joomla tempatan. Bukan sebab kena kepada aku, cuma aku kasihan melihat orang lain. Cukup setakat itu.

Berbalik kepada tajuk, tujuan aku menulis blog ini. Dahulunya, aku hanya ingin belajar tentang domain, hosting, xhtml, CSS, Php, design dan sebagainya. Bila dah tahu semua benda ini, aku mula tamak, tamak dari segi Page rank, SEO, mudah cerita, orang cari sesuatu keyword terus akan jumpa blog kita. Berada pada senarai teratas pada laman carian google, yahoo, msn dan laman carian popular lain. (more…)

LINK

Sejak akhir-akhir ini ramai juga yang bertanya kepada aku tentang domain dan hosting. Ketika bersembang ditanya, domain dengan hosting tu apadia? dan juga yang menghantar emel – nampak lebih formal seperti, apakah itu domain dan hosting atau apakah yang dimaksudkan oleh domain dan hosting.

Tersengih aku sendirian, aku juga seperti itu sebelum mengenali dunia internet ini. Jangan kita simpan jika mengetahui sesuatu. Khabarkan kepada dunia kemampuan kita!!.. cewahh. Ok, mari kita jawab soalan-soalan yang ditanya oleh orang baru dalam dunia internet ini.

Apakah itu domain? / Apakah yang dimaksudkan dengan nama domain?

Nama domain adalah  alamat yang membolehkan orang lain  mencari laman web anda di internet. Sebagai contoh blog aku ahmadrushdi.com. Kalian  semua hanya perlu menaip ahmadrushdi.com diruang alamat di browser untuk melayari blog ini.  Jadi, jika anda mempunyai nama domain, orang lain akan melayari laman web anda dengan mudah. Cukup setakat itu.

Apakah itu hosting? / Apakah yang dimaksudkan dengan hosting?

Hosting pula adalah tempat untuk menyimpan data dan kandungan web seperti halaman web, gambar, audio dan sebagainya yang membolehkan orang lain melihatnya ketika melayari laman web anda. 

Itu sahaja penerangan ringkas tentang hosting dan domain. Banyak pula soalan yang diajukan setelah mendapat jawapan.  Soalan seterusnya..

Bagaimana pula kita nak dapatkan hosting dan domain tersebut.?

Ya! mungkin ini yang menjadi masalah kepada yang baru menceburkan diri.

Baik, sebenarnya banyak syarikat yang menyediakan perkhidmatan menjual domain dan hosting ini. Aku bagi contoh penyedia dari Malaysia, mereka adalah.. Exabytes, Shinjiru, Ipserverone, Hostrelax, Internet-webhosting, Mercumaya, Datakl dan banyak lagi..

Cuba masuk ke laman web penyedia hosting dan domain tersebut, pilih mana-mana pakej yang ditawarkan mengikut kemampuan dan keinginan anda. Setelah selesai memilih dan membuat tempahan, invoice anda dihantar ke emel dan anda perlu membuat bayaran untuk mengaktifkan domain dan hosting. Bayaran boleh dibuat dengan pelbagai cara, antaranya menggunakan Kad Kredit, paypal, bank-in dan lain-lain mengikut cara pembayaran yang disediakan oleh syarikat tersebut.

Sekian dulu dari aku. Ini pun sudah cukup untuk membuatkan kalian semua faham apa itu domain dan hosting.