Hi, welcome to ahmadrushdi.com, love simple and clean design
I create beautiful website and design good graphic

LINK

Assalamualaikum, mari kita sama-sama fahamkan takrif Haji dan Umrah. Sering kita lupa akan maksud/takrif atau pensyariatan Haji dan Umrah, ini kerana mungkin kita belum diseru atau dipanggil untuk mengerjakan Haji dan Umrah.

Haji dari sudut bahasa bermaksud menuju (ke suatu tempat). Dari segi syarak pula menerangkan maksudnya sebagai menuju ke Baitullah Al-Haram untuk menunaikan ibadah yang khusus dengan syarat-syarat tertentu. Manakala Umrah pulabermaksud ziarah dari segi bahasa. Apabila dikatakan seseorang itu melakukan umrah, maksudnya melakukan ziarah. Atau pergi ke tempat yang dimakmurkan. Dari sudut syarak bermaksud pergi ke Baitullah Al-Haram pada bukan waktu haji untuk menunaikan ibadah tertentu dengan syarat-syarat tertentu.

Apakah pula beza antara Haji dan Umrah?

Baik, Haji berbeza dengan umrah dari sudut masa dan beberapa hukum, Dari sudut masa haji ditentukan pada bulan tertentu, tidak boleh dilakukan pada bulan lain dan tidak sah niat Haji kecuali pada bulan tersebut. Bulan-Bulan Haji ialah Syawal, Zulkaedah dan sepuluh pertama bulan Zulhijjah. Manakala Umrah, masa melakukannya ialah sepanjang tahun kecuali hari-hari mengerjakan Haji bagi orang yang berniat melakukannya. Dari sudut hukum, Haji mempunyai wukuf di Arafah, bermalam di Muzdalifah dan Mina dan Melontar Jamrah. Di dalam umrah, semua ini tiada, Ianya hanya : Niat, tawaf, bercukur atau bergunting sahaja. Dari sudut lain berlaku ijmak ulama’ terhadap kewajipan menunaikan Haji, manakala umrah pada ulama’ berselisihan pendapat tentang kewajipannya.

Kita sudah faham dan kenal apa itu Haji dan Umrah. Adakah anda semua tahu bilakah disyariatkan Haji dan Umrah?

Mungkin pendapat yang paling kuat mengenai bilakah Haji dan Umrah disyariatkan ialah pada tahun kesembilan hijrah berdalilkan Hadis yang diriwayatkan oleh As-Syaikhan :

Nabi S.A.W bersabda kepada rombongan kabilah Abdu Al-Qis yang datang menemui Baginda S.A.W. pada awal tahun kesembilan hijrah. Mereka bertanykan tentang perintah-perintah wajib mereka patuhi. Baginda menjawab : “Aku perintahkan kamu beriman kepada Allah, mendirikan sembahyang, mengeluarkan zakat, berpuasa Ramadhan dan menyerahkan seperlima daripada rampasan perang”.

Sekiranya Haji difardhukan sebelum itu nescaya Baginda akan turut menyebutnya bersama-sama perintah yang ditujukan kepada mereka. Itulah serba sedikit tentang Haji dan Umrah, Takrif dan pensyariatannya. InsyaAllah seterusnya akan disambung selepas ini jika dipanjangkan umur.

LINK

Disini aku ingin mengucapkan Selamat Menyambut  Hari Raya AidilAdha kepada seluruh umat islam seluruh dunia. Tidak lupa juga ucapan kepada kedua Ibu dan Bapa aku yang amat aku sayangi yang kini berada di tanah suci Makkah, mengerjakan Haji. Semoga diterima..

Disini juga aku ingin memohon maaf kepada semua, jika ada salah dan silap. Kerana banyak komen atau emel yang dihantar jarang dibalas. Aku sekarang semakin jarang mengadap komputer. Aku juga mendapati, traffic atau pelawat yang tinggi blog ini adalah dari artikel berbentuk ilmiah islam, InsyaAllah lepas ini aku akan mula menulis mengenai Islam. Begitu juga di laman web infomalaya.

Doakan juga kejayaan aku dalam menuntut ilmu Allah.  Semoga ilmu yang  aku ada mendapat keberkatan.

LINK


Oh, Masjid Al-Haram, aku ingin ke sana. Lama juga rupanya aku tak kemaskini blog ini. Ini blog aku, aku patut kemaskini la kan. Baik, aku juga rindu menulis. Nak menulis la ni. Ish, apa yang aku merepek sekarang ni.

Baiklah, serius ni. Hampir sebulan aku tidak menulis ni sebenarnya ada sebab tertentu. Itu korang semua tidak perlu tahu. Bagi aku, sepanjang aku tidak menulis ni, trafik atau pelawat datang ke blog aku meningkat secara mendadak, lebih dari aku kerap menulis (lebih baik tak payah menulis haha..) . Mungkin juga kesan dari plugin yang aku guna kot.

Tidak kurang juga yang rajin menghantar emel, bertanyakan tentang artikel-artikel yang aku tulis. Terima kasih aku ucapkan. Lebih baik jika kalian tinggalkan komen. Apalah sangat artikel-artikel aku tu, banyak merapu dari memberi faedah 😀 .

Sedang bergerak dari satu blog ke satu blog, aku sampai di SangPelangi, beliau menulis pasal mari bantu megat dot net. Aku sentiasa mendoakan agar beliau cepat sembuh. Kepada megat, tabahkan hati, banyakkan beribadat dan doa. Bat tidak lagi menggunakan wordpress. Affuan semakin merapu, selamat hari lahir, haha..

Disini aku juga ingin mengumumkan, aku tidak lagi menerima tempahan design grafik, tema wordpress dan juga web development. Aku sudah berhenti untuk itu semua, cukuplah setakat pengalaman yang aku dapat sepanjang beberapa tahun ini. Jika aku ingin teruskan, mungkin bukan sekarang. Tunggulah sehingga keajaiban muncul pada masa akan datang.

Copy paste artikel semakin menjadi-jadi sekarang ini bagi blogger baru, tidak mengapa, biarlah mereka, nanti fahamlah agaknya.

…………