Ubuntu, Fedora dan Windows 8

Ubuntu Desktop*

  1. Lama sudah aku menggunakan Ubuntu, sejak 2006.
  2. Pertama kali rasa versi 6.10 kalau tak silap.
  3. Susahnya nak guna. Bila lama dah guna jadi biasa dan senang.
  4. Versi paling seronok aku guna adalah versi 10.04. Versi sebelum datangnya Unity.
  5. Unity bagi aku, masih gagal sehingga keluaran versi terbaru 12.10. Aku beralih ke Xubuntu.

Fedora 17

  1. Kerana kecewa dengan Unity, aku beralih ke Fedora.
  2. Sebelum ini langsung tidak sentuh Fedora, hanya mencuba beberapa distro percuma lain.
  3. Setelah mencuba Fedora 17 – Gnome 3 dan xfce. Mantap dan stabil.
  4. Kejayaan Fedora mungkin sokongan dari Redhat.
  5. Fedora adalah distro terbaik pernah aku guna, sama ada Gnome atau xfce.

Windows 8

  1. Windows 8, membuatkan aku meninggalkan Fedora.
  2. Ringan dan ringkas, aku suka.
  3. Semua akaun nak ‘connect‘, bukan semua orang suka tau!
  4. Sebab apa aku guna? Murah! haha 😀
  5. Kalau dah install update, 2 hari baru dia restart. Tak seperti sebelum w7, asyik kena postpone, benci!
  • Unity buat masa sekarang ini masih gagal juga nautilus pada Ubuntu juga tidak memuaskan.

9 thoughts on “Ubuntu, Fedora dan Windows 8”

  1. Lama betul tak sentuh Linux, rasa rindu pulak. Last sekali sentuh linux ialah dengan Centos 4.0. Masa tu kerja dalam bidang IT, keluar masuk tidur bangun dalam data center di Cyber Jaya adalah rutin dan makanan harian …

  2. baru sahaja install windows 8, awesome. tp still tak banyak apps yg menarik. maklumlah, tak ramai sgt developer windows jika dibandingkan dengan android, linux dan ios.

  3. Sy baru install windows 8.. Windows 8 nie bagus guna monitor yang touch screen dan tablet..kalau standard punya pc nampak kekok sket guna sebab kene search program x macam windows2 sebelum nie yang kita just select list..huhu

    Apa2 pun memang awesome la…lain dr previous version..lama2 guna dah x kekok dah 😛

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.