Ahmad Rushdi

Tag: infomalaya (page 1 of 2)

How To Use Font-face in CSS3

Aku ada menulis sedikit tutorial untuk menggunakan Font Face dalam CSS untuk tema wordpress di infomalaya. Semoga ianya berguna.

Adakah Anda Berasa Bosan?

Assalamualaikum dan Salam sejahtera. Bat sekarang sudah pergi menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pendidik di Kota Tinggi, Johor. Aku pun pernah sampai ke sana, kawasan felda yang penuh dengan ladang kelapa sawit :D . Semoga berjaya.

Aku terdetik untuk menulis berkaitan bosan. Ramai yang selalu menggunakan perkataan ini. Tambahan pula ramai kawan-kawan yang memenuhi senarai Yahoo Messenger menulis perkataan bosan sebagai status. Sebelum itu mari kita kenal makna bosan, menurut kamus dewan :

  1. Bosan  -  sudah tidak suka lagi, jemu, boyak: saya sudah ~ makan daging; dia sudah ~ akan isterinya; ~ mendengar kisah yg sama berulang kali;
  2. Bosan - membosankan menjadikan (mendatangkan rasa) bosan, menjemukan: pidato-pidato serupa ini sangat ~;
  3. Bosan – kebosanan 1. perihal bosan, kejemuan, keboyakan: ~ akan lakinya mulai timbul sesudah dia jatuh sakit; 2. Jk kekenyangan;
  4. Bosan - pembosan mudah (lekas) bosan.

Jadi, aku cuba untuk menguji sahabat karib aku yang kebetulan menulis status yang menunjukkan dia sedang bosan, haha. Aku ajukan soalan, kenapa engkau berasa bosan? kebanyakkan akan menjawab – tidak tahu hendak buat apa. Itulah jawapan yang paling kerap aku dapat.

Seterusnya aku akan berikan jawapan, pasti engkau akan terima jawapan aku dan tidak akan memberi sebarang kritikan, balas aku. Dia terasa seperti tercabar. Lalu aku berikan jawapan tersebut. Nah  ini jawapannya – “Engkau bosan sebab engkau kurang beribadat kepada tuhan.” Jika engkau beribadat adakah engkau akan bosan? Tentu tidak, jika masih bosan, pasti tiada rasa cintakan ibadat terhadap tuhan. Dia mengalah, bersetuju dengan apa yang aku berikan.

Adakah aku terlalu kejam? haha. Bagi aku dan dia, memang tiada masalah disebabkan aku memang suka berdebat secara baik dari zaman sekolah lagi. Kami menjadi lebih rapat tatkala membincangkan perkara seperti ini. Bagaimana pula dengan sahabat blogger lain? Apa pandangan anda tentang bosan? hehe..

* Entri ringkas 2010, seterusnya entri untuk infomalaya pula. Exam sudah semakin hampir, doakan aku rajin dan berjaya.. hehe ~

Oh Infomalaya

Bukan sekadar blog..

Itulah slogan yang digunakan di awal penubuhan oleh pembangun infomalaya, iaitu saudara Mohd Huzairy. Aku juga pembaca blog tersebut sejak ditubuhkan pada awal 2006. Aku rasa blog ini mempunyai prestasi yang tinggi dalam menyampaikan ilmu berkaitan teknologi dan keadaan sekeliling kita yang tidak suka kepada gosip-gosip hiburan. Satu blog yang menarik minat aku untuk bersama infomalaya ~cheewah. Dari sekecil-kecil blog, kini infomalaya gah di mata penulis blog lain.. hehe..

Seterusnya aku memohon untuk menjadi penulis di situ, apa yang aku nak tumpukan adalah berkaitan pembangunan web, pada awal penglibatan. Rasa banyak ingin menulis mengenai Joomla. Setelah mula menulis, aku rasakan apa yang aku nak sampaikan mungkin kurang menarik minat pembaca yang tidak mengetahui selok belok joomla yang kurang popular ketika itu. Penulis yang masih kekal sehingga kini adalah Bat, Azraai, Arynet (aku), Junaidix, Awqi_zar, Affuan, Irfan dan MK.

Apa yang aku nak dari infomalaya ialah kekal konsep penulisan yang mudah dan berkesan, dengan paparan blog yang menarik, tidak menganggu pengunjung. Walaupun aku jarang menulis disana, sebenarnya aku ingin kerap menulis, namun terdapat beberapa masalah yang tak dapat dielakkan.

Sekian ringkasan Infomalaya dari aku, Ahmad Rushdi.


Pertandingan Ulangtahun ke-3 Infomalaya

Pihak infomalaya ingin menganjurkan pertandingan sempena ulangtahun ke-3. Pertandingan tersebut ialah menulis mengenai Infomalaya di blog masing-masing.

Panduan untuk penulisan anda. Tuliskan mengenai:

1) Apa yang anda tahu tentang InfoMalaya dot com? Tuliskan tentang pengalaman anda sebagai para pembaca di Infomalaya.

2) Apa yang anda inginkan di dalam InfoMalaya dot com? Infomalaya memang tiada pengkhususan dalam bidang-bidang tertentu.

3) Apa yang anda suka, dan apa yang anda tak suka pada InfoMalaya dot com. Kritiklah sejujur mungkin, dan jangan lupa berikan cadangan untuk kami memperbaiki kekurangan kami.

4) [Apa-apa sahaja yang anda rasa nak tulis]

Hadiah yang ditawarkan ialah, pengiklanan percuma di InfoMalaya dot com selama sebulan. Banner bersaiz 125 pixel x 125 pixel yang dipautkan ke blog anda akan diletakkan di bahagian paling atas sekali (di atas header) sebagai penghargaan dari pihak infomalaya. Dan bukan senang nak letak iklan di laman yang mempunyai hits yang tinggi, ini peluang anda.

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 31 Julai 2009 jam 11.59 malam. Kepada mereka yang telah menulis di blog masing-masing, sila maklumkan di infomalaya. Jangan lupa untuk menyiapkan sekali banner 125×125 piksel blog anda. Buat lawa-lawa. Kalau boleh takmau yang ada animated GIF atau PNG. Gambar pegun dah cukup.

Selesai Sudah

Selesai sudah peperiksaan yang berjalan selama 24 hari dengan 11 Subjek. Bermula pada 17 Mei sehingga 9hb Jun. Setiap Hari Ahad, Selasa dan Khamis.

Sudah habis peperiksaan, bermula pula perjuangan baru. Banyak perkara yang ingin diselesaikan. Menyiapkan tempahan CD pengajian, sedikit design banner, dan beberapa perkara penting lain.

Juga menambah arkib untuk infomalaya. Apa aku nak tulis disitu ya. Tidak mengapa, nanti aku fikirkan. Oh ya, Satu laman web aggregator terbaru, Feedmalaya. Hanya perlu ada akaun Facebook untuk pendaftaran..

Older posts

Copyright © 2014 Ahmad Rushdi

Up ↑